Epicondilita medială - o formă de tendinită?

Epicondilita medială (cotul jucătorului de golf)


            Mulți jucători de golf sau a jocurilor cu racheta dezvoltă dureri la nivelul epicondilului medial al cotului. Această formă de tendinită se numește epicondilită medială sau “cotul jucătorului de golf”. Epicondilita medială este o leziune de suprasolicitare cauzată de un grip prea puternic a crosei de golf sau a rachetei sau de mișcări repetitive ale pumnului. Patologia este cauzată de suprasolicitarea flexorilor pumnului care se atașează la nivelul inferior al humerusului, la nivelul ariei cotului.



I.Factori de contribuție
– Scăderea tonusului muscular.
– Suprasolicitare.
– Echipament neadecvat.
– Tehnica de joc improprie.

II.Tratament

Repaus 
               Trebuie să opriți temporar factorii de agravare a simptomatologiei. O perioadă de repaus este foarte importantă pentru a-i acorda leziunii un timp de vindecare. Nu veți face decât să vă înrăutățiți condiția dacă veți continua activitatea care vă provoacă dureri. Evitați să ridicați sau să cărați diverse obiecte.

Gheață 
               Aplicați gheață la nivelul cotului de 3 ori, timp de 20-30 minute sau pentru 20 minute la sfârșitul unei activități care solicită brațul. Protejați-vă pielea prin aplicarea unui prosop între punga de gheață și piele.

Stretching
              Streching-ul va preveni redoarea, contribuind la flexibilitatea mușchilor și micșorând țesutul cicatriceal.

Kinetoterapie 
               Exerciții de întărire a mușchilor antebrațului pot începe imediat ce durerea a dispărut. Întărirea musculară va proteja tendonul lezat și va preveni reapariția leziunii.

Medicație
               Frecvent, medicația antiinflamatorie poate ajuta în reducerea durerii. Cortizonul probabil că va reduce durerea pentru câteva luni ,dar nu va modifica perioada de recuperare necesară tendonului să se vindece.

Orteza
               O orteză de contra-forță reprezintă o bandă elastică ce se poartă la 1 sau 2 cm sub nivelul cotului. Acest tip de orteză oferă compresiune la nivelul mușchilor antebrațului, micșorând astfel forța pe care tendoanele o transmit tendoanelor. La început, orteza trebuie purtată în permanență, dar pe măsură ce durerea scade în intensitate, aceasta va fi necesară doar în timpul activităților care generează stress pe membrul lezat.

Tratament chirurgical
               Intervenția chirurgicală este rar necesară, dar este câteodată utilă pentru a corecta tendinite recurente sau cronice.

III.Exerciții
               Exerciții de stretching și întărire a musculaturii care se atașează pe tendonul lezat vor ajuta în procesul de vindecare. Streching-ul și exercițiile trebuie evitate dacă provoacă durere. Următoarele exerciții pot fi executate la fiecare 2 zile până când simptomele se potolesc. Continuați să executați exercițiile ca o formă de încălzire înainte de a juca tenis, golf sau alte sporturi care implică activități de apucare.

1.Flexia pumnului cu rezistență   
                    
      Cu o bandă înfășurată în jurul pumnului și cu partea opusă securizată sub picior, orientați-vă palma în sus și îndoiți pumnul și mâna în sus cât de mult puteți. Repetați mișcarea de 10-20 de ori, de 2 ori pe zi. Acest exercițiu poate fi, de asemenea, realizat cu ajutorul unei gantere.






2.Extensia pumnului cu rezistență    
                 
    

     Cu o bandă înfășurată în jurul pumnului și cu partea opusă securizată sub picior, orientați-vă palma în jos și îndoiți pumnul și mâna în sus cât de mult puteți. Repetați mișcarea de 10-20 de ori, de 2 ori pe zi. Acest exercițiu poate fi, de asemenea, realizat cu ajutorul unei gantere.





3.Pronația/supinația antebrațului cu rezistență


       Cu o ganteră în mână și cu antebrațul pe coapsă, executați mișcări ușoare de pronație/supinație a antebrațului. Asigurați-vă că doar antebrațul se mișcă și cotul este fix. Repetați de 10-20 de ori, de 2 ori pe zi.








4.Streching-ul flexorilor pumnului
               Cu cotul întins, pumnul și palma trebuie să fie orientate în sus. Prindeți-vă mâna la nivelul degetelor și întindeți-vă pumnul înapoi, până când simțiți un stretch la nivelul antebrațului. Păstrați această poziție pentru 15 secunde, repetați de 3-5 ori, de 2-3 ori pe zi.


5.Streching-ul extensorilor pumnului     
               Cu cotul întins, pumnul și palma trebuie să fie orientate în jos. Apăsați pe palmă până când simțiți un stretch la nivelul mușchilor antebrațului. Păstrați această poziție pentru 15 secunde, repetați de 3-5 ori, de 2-3 ori pe zi.
                                                                                               

 Articol realizat de Pătrățianu Bianca Elena,

                                                         Studentă anul I la Kinetoterapie și Motricitate Specială

Comments

Popular posts from this blog

Rolul kinetoterapiei in tratarea periartritei scapulo-humerale

Torticolis - informaţii şi tratament