Platfusul - o afecțiune comuna?

Platfusul



Platfusul pare să fie cea mai populară și mare problemă. Dar care este adevărul despre platfus? Este el cu adevărat așa un pericol? Care îi sunt cauzele și ce putem face noi, ca părinți, să preîntâmpinăm această afecțiune?


Platfusul este o afecțiune relativ comună, care afectează aproximativ 20% din populația globului. În mod normal, pe partea interioară a tălpii piciorului se formează o boltă care arcuiește piciorul. În funcție de cât de pronunțat este acest arc, se poate da un diagnostic de platfus, dar lucrurile nu sunt chiar atât de simple pentru că în foarte puține dintre aceste cazuri avem de-a face și cu platfus dureros, adică o afecțiune care să necesite intervenție medicală (ajutor ortopedic/proteze sau chiar și operație).



Formarea boltei piciorului se realizează prin întărirea unei serii de mușchi și ligamente care asigură astfel o poziție corectă a piciorului și o susținere eficientă a greutății corporale. Platfusul duce la o redistribuire a greutății corporale și o schimbare a poziției piciorului.
Tipuri de platfus
Platfus flexibil


Aceasta este cea mai comună formă de platfus. Piciorul pare plat când se stă în picioare, dar arcul se formează când se mișcă degetele sau piciorul este în aer.
Platfus rigid


Este o afecțiune întâlnită în 2% dintre cazurile celor afectați de platfus și este de obicei cauza fuziunii oaselor tarsale, care duc la un picior inflexibil și care este dureros în timpul mersului. Ce este foarte important de precizat aici este că pantofii speciali (cu talonet) pot chiar înrăutăți starea acestor pacienți. Dacă aveți un copil mic care se plânge de dureri în timpul mersului, consultați un specialist care poate interveni chirurgical și repara afecțiunea.
Cauzele platfusului


Platfusul poate avea mai multe cauze: poate fi rezultatul unei predispoziții genetice, poate fi consecința unui accident, poate face parte din procesul natural de îmbătrânire al organismului sau poate să apară la femeile însărcinate, a căror greutate a crescut brusc în timp foarte scurt.

Cum poate  influența încălțămintea dezvoltarea piciorului?
            Flexibilitatea naturală a piciorului are ca scop adaptarea pe diferite suprafețe de mers pentru a atenua greutatea și șocurile pentru restul organismului. Încălțările sunt însă o suprafață rigidă, în care piciorul nu se poate adapta diverselor condiții. Împiedicând piciorul să se își folosească complexa musculatură, nu duce decât la slăbirea acestor mușchi și în timp la căderea boltei piciorului.


Majoritatea încălțărilor țin degetele strânse și nu permit distanțarea lor pentru ca degetul mare să preia (așa cum este construit) majoritatea greutății. Strângerea degetelor într-o astfel de poziție și incapacitatea degetului mare de a-și menține funcția primordială, obligă bolta piciorului să preia ea din această greutate.
Cât de periculos este până la urmă platfusul?


Platfusul flexibil este de fapt o hipermobilitate a piciorului.  În timpul unui examen medical, doctorul specialist va evalua mobilitatea gleznei și a articulațiilor piciorului. Cel mai adesea el nu va recomanda nimic altceva decât…. așteptarea și urmărirea unor eventuale semne de disconfort. Se va recomanda masajul și mersul desculț.

Un articol creat de Nechifor Alexandru






















Comments

Popular posts from this blog

Epicondilita medială - o formă de tendinită?

Rolul kinetoterapiei in tratarea periartritei scapulo-humerale

Torticolis - informaţii şi tratament