Ce este si cum se trateaza entorsa?

Entorsa


 Entorsa este o leziune traumatică a unei articulații, provocată de o mișcare bruscă și puternică a acesteia, leziune în urma căreia se produce întinderea sau ruperea ligamentelor de la nivelul articulației. 

Entorsa – simptome

Entorsele include simptome precum:

- Umflarea rapidă, uneori însoțită de modificarea culorii pielii;

- Alterarea funcției unei articulații sau o senzație de instabilitate;

- Durere și sensibilitate în zona afectată;

- Un sunet ca o pocnitură;

- Dificultate în utilizarea articulației.


Entorsa la glezna


Atunci când ligamentele care asigură legătura între oasele piciorului și cele ale gambei sunt răsucite apare entorsa de gleznă.
  Acestea apar atunci când ligamentele care fac legătura intre oasele piciorului și cele ale gambei sunt întinse sau rupte.

Cea mai frecventa cauza de entorsă de gleznă este leziunea prin inversiune și apare atunci când glezna este rotata în exterior și talpa piciorului este adusa în interior. în acest mod, rezultă întinderea sau ruperea ligamentelor din exteriorul gambei. Printr-o leziune prin eversiune, glezna se rotește în interior și talpa piciorului spre exterior, afectând ligamentele din partea interioara a articulației.


  Leziunile ligamentelor diferă de la răsucirile minore sau simple la răsucirile severe de ligamente. Medicul specialist va face o situație pentru a vedea in ce stadiu se afla leziunea.
Diagnosticul sau tratarea entorsei de glezna cat si evaluarea se fac de către:

- medicul ortoped

- medicul de medicină sportivă

- medicul internist, medicul de medicină de familie, medicul generalist

- medicul de urgențe.


 Entorsa la genunchi

Entorsa de genunchi este o leziune traumatică a aparatului capsulo-ligamentar al acestei articulații produse printr-o mișcare brutală și bruscă fiind sau nu însoțită de leziunea meniscurilor articulare. Entorsa de genunchi este mai frecventa la adultul tânăr, femeile fiind mai expuse datorită incidentei mai mari a hipotrofiei musculare, a hiperlaxitatii ligamentare, a obezității, a unui genum valgum fiziologic mai accentuat și datorită încălțămintei cu tocuri înalte. Pacientul care suferă de entorsă la genunchi acuză durere și impotență funcțională variabilă și uneori poate să resimtă o senzație de scăpare a genunchiului (giving way) in special la mers sau prin coborâtul scărilor. Entorsa, luxația si fractura fac parte din afecțiunile aparatului locomotor și cele mai multe dintre ele apar in sezonul rece, in urma unor traumatisme. Entorsa este frecvent întâlnită la cei care practica skiul, patinajul, in general sporturile de iarna, însă apar și în activitățile casnice, obișnuite.


Entorsa la mână



Entorsa la mână o leziune traumatică care apare în urma întinderii sau ruperii ligamentelor de la nivelul articulației mâinii provocată de o mișcare bruscă de răsucire sau o lovitură violentă.  Afecțiunea  se produce atunci când la nivelul articulației se aplică o forța foarte puternica sau când forța respectivă are o direcție neobișnuita, întinzând ligamentele peste limita de suportabilitate.

In timpul loviturii sau suprasolicitării, ligamentul încheieturii mâinii poate suferi de la mici întinderi la rupere totală si poate afecta si cartilajul, mușchiul sau tendonul din regiunea respectiva
  

Tipuri de entorse


·         Entorsa ușoară - apare când fibrele ligamentelor se supraîntind sau se rup ușor. Puteți simți durere ușoară sau considerabilă și sensibilitate când atingeți sau mișcați articulația. Nu există umflătură sau aceasta este mică. De obicei, articulația susține greutatea iar radiografia este normală. Entorsele minore repetate pot duce la slăbirea articulației. În majoritatea cazurilor, o articulație cu o entorsă ușoară va fi capabilă să susțină greutatea în circa 24 de ore și va fi complet vindecată în aproximativ două săptămâni.


·         Entorsa moderată - apare când fibrele ligamentelor se rup, dar fără să ducă la o ruptură completă. Durerea și sensibilitatea sunt moderate ca intensitate, dar este recomandat să evitați folosirea articulației lezate, mai ales că există un sentiment de instabilitate. Puteți prezenta un grad de umflare și colorare în albastru-negru a zonei.



·         Entorsa severă - apare atunci când unul sau mai multe ligamente se rup complet iar zona este dureroasă, umflată și colorată albastru-negru. Pacientul nu poate mișca normal articulația iar dacă încearcă să facă acest lucru va sesiza că articulația este instabilă iar mobilitatea este pusă în pericol.

                                            

Prevenție pre și post entorsă

• încălzirea ligamentelor înaintea activităţilor sportive

• exerciții de streetching, pentru creșterea rezistenței și a mobilității acestora

• întărirea musculaturii adiacente

• folosirea de echipamente ce stabilizează articulațiile (fașă elastică, gleznieră, cotirea, genunchieră etc.).



Tratament pentru entorsele minore


Dacă suferiți o leziune minoră a țesuturilor moi, amintiți-vă aceste cuvinte: protecție, repaus, gheață, compresie, ridicare – și acronimul lor in engleza PRICE:
PROTECŢIE – imobilizați zona afectată pentru a produce vindecarea și protejați-o de accidente suplimentare. Utilizați pansamente elastice, benzi, atele, cârje sau baston dacă este nevoie.


REPAUS – evitați activitățile care produc durere sau umflare. Repausul este esențial pentru începerea vindecării țesuturilor din zona afectată, dar încercați să mișcați pârțile neafectate pentru a preveni pierderea semnificativă a condiției.


GHEAŢĂ (ICE) – pentru a scădea durerea, umflătura sau spasmul muscular, aplicați imediat gheață pe zona afectată. Sunt utile pungile cu gheață, băile cu nămol și masajul cu gheață pe zone mici. Reaplicați periodic gheață până când umflătura cedează.


COMPRESIE – umflătura poate duce la pierderea mobilității în articulația afectată. Pentru a controla umflătura, comprimați zona afectată cu benzi sau bandaje elastice până când acest proces se oprește.


RIDICAREA (ELEVATION) – ridicați brațul sau piciorul umflat deasupra nivelului inimii pentru a reduce edemul. Acest lucru este important în special noaptea.
Majoritatea entorselor  se vindeca de la sine cu un tratament corespunzător si exerciții de refacere. 


De obicei se face tratament chirurgical pentru ligamentele rupte, dacă acestea sau doar unul dintre ele este rupt complet sau dacă glezna, genunchiul sau mâna  rămân instabile și după exercițiile de refacere. Este luat in considerare tratamentul chirurgical si pentru fractura oaselor asociate.

Tratamente cu plante


Masajele entorselor cu întinderi sau rupturi musculare se fac de 2-3 ori pe zi, cu:
- tincturi din flori de arnică, flori de gălbenele, rădăcini de tătăneasă, rădăcini de rodul pământului, ardei iute, semințe de muștar și bitter suedez;
- comprese din rădăcini de tătăneasă și frunze de podbal;
- cataplasme din rădăcini și frunze de brusture, herbar de turiță mare, muguri de plop negru și conifere, arnică cu lapte, macerate timp de 7 zile în tinctură de lavandă (100 g flori în 100 ml alcool), terci din rădăcini proaspete de tătăneasă, terci din cartofi rași, foi de varză, frunze de mentă și argilă;
- uleiuri din flori de sunătoare, herbă de cimbrișor și bulbi zdrobiți de usturoi;
- unguente din gălbenele, arnică și tătăneasă;
- pulbere din frunze uscate și mărunțite de urzică.
Imediat după producerea entorselor grave se aplică comprese cu apă de plumb, preparat din 16 g extract de plumb, 64 ml alcool 800 și 960 ml apă distilată. O altă rețetă se prepară dintr-o lingură cu miere de albine, o lingură cu sare și un albuș de ou care se bat bine şi se aplică pe entorsă, după care se bandajează.
O cremă folosită la masaje în inflamații produse după entorse și luxații, se prepară din ulei de mentă, glicerină, alcool etilic și apă, cu adaos de piroxicam 3% (un antiinflamator și antibiotic puternic).

Material realizat de Buică Ștefania



Comments

Popular posts from this blog

Epicondilita medială - o formă de tendinită?

Rolul kinetoterapiei in tratarea periartritei scapulo-humerale

Torticolis - informaţii şi tratament