Sindromul umăr-mână (Steinbrocker) - Cauze și tratament

Sindromul umăr-mână (Steinbrocker)
                 
     Cunoscut sub numele distrofia simpatică (de Seze), algodistrofia reflexă a membrului superior, boala reprezintă un sindrom dureros, cu paticiparea vaso-motorie, prin perturbarea inervaţiei neuro-vegetative. Este o afecţiune neurologică, deşi asemănătoare ca simptome cu reumatismul.


   Care sunt cauzele frecvente ale sindromului umăr - mână?
Cauzele producătoare sânt traumatismele (luxatii, fracturi) articulaţiei scapulo-humerale, care leyeaya plexul brahial sau unii nervi precum şi afecţiunile coronariene, afecţiunile nervoase, Parkinson, zona zoster, hemiplegia.

      Sindromul umăr-mâna se pune în evidenţă prin durerea care cuprinde întregul membru, îndeosebi la umăr şi mână, deget în flexie precum şi tulburări vaso-motorii şi trofice : căldură, edem uneori cu retracţii tendinoase, atrofii musculare mai ales la umăr (deltoid, supra si subspinos, pectoral, biceps). Toate acestea determină o rigiditate şi atrofie destul de mare.


       Ce se urmareste prin tratamentul sindromului umăr-mână?

Obiectivele urmărite în recuperarea sindromului umăr-mână sunt: evitarea blocării articulaţiilor; prevenirea şi tratarea contracturilor musculare; ameliorarea dureriilor; corectarea poziţiilor greşite; menţinerea mobilităţii articulare; menţinerea forţei şi rezistenţei musculare; îmbunatăţirea circulaţiei sanguine de la nivelul umărului şi a mâinii.




      În ce constă concret recuperarea în sindromul umăr - mână?
Este necesar uneori,  ca şi în periartrita să se intervină cu antiinflamatoare şi infiltraţii cu novocaină, pentru a face un blocaj pe sistemul nervos simpatic.
Tratamentul de reeducare se începe cu masaj decontracturant, ocolind tendonul bicepsului, pentru a nu accentua inflamaţia. Se continua cu hidroterapie, duş, masaj, băi de nămol şi infraroşii.
Tratamentul prin mişcare se face cu prudenţă, crescând amplitudinea mişcărilor în funcţie de reacţiile pe care le are bolnavul, ca dureri şi semne trofice.
Tratamentul de postură se aseamănă cu cel din periartrită, braţul fiind menţinut de specialist sau fixat pe spătarul scaunului.
Program de exerciţii
Culcat pe spate:
1.     inchiderea şi deschiderea pumnului
2.     abducţia-adducţia braţului ajutat de specialist
3.     rotări din articulaţia pumnului, într-un sens şi în celălalt
4.     ridicarea braţelor prin faţă, cât mai sus ajutat de specialist
5.     rotări cu braţele îndoite la umeri, cu amplitudine crescută treptat şi cu ajutor din partea specialistului

Stând :
1.     balansarea braţelor înainte-înapoi, din ce în ce mai sus
2.     balansarea braţelor prin faţă (abducţie-adducţie)
3.     rotarea externă-internă a întregului membru, din umăr
4.     ducerea braţelor la spate, cu ridicarea lor
5.     ridicări şi rotări ale umerilor
 Material realizat de Manole Ana Madalina 


Comments

Popular posts from this blog

Epicondilita medială - o formă de tendinită?

Rolul kinetoterapiei in tratarea periartritei scapulo-humerale

Torticolis - informaţii şi tratament