Kinetoterapia în tratarea artrozei

ARTROZA

  
Ce este artroza?


Artroza este o afecțiune reumatică cu o evoluție lentă, dar progresivă, la care cartilagiul de la nivelul acesteia se deteriorează în timp și devine mult mai moale și mai subțire. Afecțiunea poate fi ereditară, dar poate fi cauzată și de suprasolicitările de lungă durată ale articulațiilor, de obezitate, de hipermobilitate, de densitate osoasă scăzută, dar și de boli asociate precum diabetul zaharat, hiperuricemia ori hipertensiunea arterială.



Simptomele artrozei:


      Artroza este o afecțiune cu multe forme de manifestare. Ca simptome regăsim:
·        rigiditatea și reducerea mobilității articulare (ele devin imobile în timp);
·        inflamații (articulația afectată se poate inflama prin frecarea cartilajelor, durerile fiind mai accentuate în timpul nopții)
·        dificultăți de deplasare sau în realizarea activităților zilnice


Tipuri de artroze:


-         Artroza cervicală sau cervicartroza se datorează degenerării cartilajului din vertebrele cervicale, dezvoltându-se în zona gâtului. Boala apare la persoane de peste 40 de ani și se manifestă prin dureri în zona gâtului, care devine rigid, mișcarea capului fiind foarte greoaie. Persoanele care stau multă vreme cu capul aplecat la birou, în fața calculatorului, sunt cele mai afectate. În fazele incipiente, durerea poate ceda la dușuri calde, analgezice slabe, dar și la exerciții fizice simple.


-         Artroza fațetelor articulare sau sindromul fațetelor articulareaceastă afecțiune este mai des întâlnită în cazul persoanelor trecute de prima tinerețe. Artroza fațetelor articulare afectează mai mult gâtul și zona inferioară a coloanei, ea putând fi tratată prin exerciții fizice speciale. Se manifestă prin dureri de cap și de gât, dureri de spate și micșorarea gradului de mișcare al coloanei vertebrale.


-         Artroza articulației genunchiului sau gonartrozareprezintă o afecțiune cronică degenerativă a articulației genunchiului, deteriorând-o. Printr-un examen radiologic asupra genunchiului afectat, se poate observa o uzură progresivă a cartilajului articular, care își pierde din suplețe. Apare durerea și limitarea mobilității genunchiului.


-         Artroza articulației șoldului sau coxartroza apare ca urmare a degenerării accentuate a cartilajului articulației șoldului. Durerile resimțite în zona șoldului sunt foarte mari. Netratată, coxartroza va genera în timp reducerea semnificativă a mobilității de mișcare, iar o simplă deplasare devine un chin. În acel moment, singura variantă este intervenția chirurgicală.


-         Artroza lombară sau artroza coloanei vertebrale lombareeste datorată degenerării cartilajului dintre vertebrele lombare. Afecțiunea este rezultatul unei poziții incorecte a coloanei vertebrale, dar și al exercițiilor fizice realizate în mod vicios. Uzura vertebrelor lombare și a discului intervertebral se accentuează în timp, iar artroza generează mari dureri de spate.


Kinetoterapia în artroză:
           Există programe personalizate de kinetoterapie, în funcție de gradul de afectare al articulațiilor, de vârsta pacientului, dar și de alte afecțiuni ale acestuia. Scopul lor este de a reduce semnificativ durerile, crescând gradul de echilibru și coordonare, mobilitate și stabilitatea articulară.

           În general, programul de kinetoterapie include:
  • mobilizarea articulațiilor pentru menținerea și ameliorarea amplitudinii mișcărilor – mobilizări active și pasive, scripetoterapie, posturări diverse;

  • tracțiuni – cresc mobilitatea articulară, refac aliniamentul și au efect antialgic. Ele pot fi manuale sau mecanice, cu rezultate în timp de reducere a presiunii intraarticulare;


  • refacerea stabilității – se obține prin exerciții de lanț kinetic închis și prin exerciții de tonifiere a mușchilor;

  • restabilirea controlului muscular – coordonare, echilibru și abilitate;

  • relaxare musculară.



             Prin tehnicile folosite de specialiști în ședințele cu pacienții suferinzi de artroză, kinetoterapeuții  reușesc să diminueze durerile ce de multe ori devin insuportabile, să încetinească evoluția bolii, să crească forța musculară, contractura musculară fiind diminuată semnificativ în timp. De asemenea, dacă sunt realizate corect și regulat, sub atenta supraveghere a unui kinetoterapeut, exercițiile de gimnastică medicală specifice artrozelor, încetinesc semnificativ procesul de evoluție al afecțiunii.


Material realizat de Iosif Lucica

Comments

Popular posts from this blog

Epicondilita medială - o formă de tendinită?

Rolul kinetoterapiei in tratarea periartritei scapulo-humerale

Torticolis - informaţii şi tratament