Chiropractica


      Este o terapie care functioneaza prin corectarea problemelor articulatiilor, in special ale coloanei vertebrale, bazandu-se pe relatia dintre impulsurile nervoase, oase si muschi.
Astfel, orice deplasare osoasa care impieteaza asupra capacitatii conductoare a nervilor va provoca un dezechilibru care se manifesta ca boala.


    Principiile chiropracticii



Terapia are la baza principiul potrivit caruia corpul se poate vindeca atunci cand sistemul osos este corect aliniat, iar sistemul nervos functioneaza normal. Asadar, chiropractica isi propune sa restabileasca sanatatea prin intermediul manipularii oaselor, in special la nivelul coloanei vertebrale. Cand oasele coloanei nu sunt in pozitie corecta, teoria spune ca transmisiile nervoase sunt perturbate, acest lucru determinand aparitia durerilor de spate, dar si ale altor zone. 
Metoda a fost descoperita de Daniel Palmer, un cetatean canadian, care a vindecat de surzenie un angajat prin simpla reasezare a catorva oase ale coloanei vertebrale. Pornind de la aceasta reusita, Palmer si-a dedicat intreaga atentie studiului coloanei vertebrale. El a descoperit ca face parte din cele 3 elemente fundamentale ale corpului uman: inconjoara si protejeaza maduva spinarii, un element-cheie al sistemului nervos; serveste ca sprijin pentru un numar mare de muschi; este formata dintr-o serie de oase unite, ceea ce implica si prezenta a tot atatea articulatii.


In ce consta o sedinta de chiropractica?


Primul examen chiropractic include o investigatie completa a coloanei vertebrale si anamneza (istoricul medical) pacientului. Terapeutul va analiza zona dureroasa prin observare si palpare. De asemenea, in unele cazuri, se vor realiza anumite analize pentru a exclude o cauza infectioasa sau alte probleme de sanatate care pot necesita un alt tip de tratament. 
Chiropractica difera de osteopatie prin aplicare, miscarile nefiind rapide, iar forta este minima, pentru a nu avea un efect traumatic. Terapeutul isi dirijeaza forta aproape la fel cum ar face-o muschii, cautand pozitia optima pentru a aseza la loc osul deplasat. Scopul manevrelor este acela de a debloca un anumit segment vertebral, dupa care se incearca intarirea anumitor grupe de muschi prin intermediul tehnicilor intalnite in chineziologie aplicata.


Vizeaza initial ameliorarea durerii

Tratamentul este impartit, de obicei, in 3 etape.
Primele sedinte au loc la distante scurte de timp si au ca scop ameliorarea imediata a durerii. In cea de-a doua etapa, sedintele au rolul de a continua procesul de vindecare si de a preveni recidiva. In ultima etapa, sedintele se realizeaza cu scopul de a mentine starea de sanatate a pacientului. Numarul de sedinte chiropractice variaza de la pacient la pacient, in functie de situatie. In cazul in care este vorba de afectiuni cronice, grave sau care sunt determinate de alte probleme de sanatate, tratamentul va fi unul de lunga durata.


Vindeca o serie de afectiuni


Aceasta tehnica este foarte eficienta in caz de dureri de spate, deviatii de coloana, nevralgii, nevrita, dislocari, dureri articulare, hernie sau intepare a discului intervertebral. De asemenea, chiropractica este folosita pentru a atenua artrita, reumatismul, migrenele, esofagita, gastrita, durerile de piept, ametelile si zgomotele din urechi. Mai mult, dismenoreea, indigestia si infertilitatea ar putea fi ameliorate ca urmare a imbunatatirii fluxului energetic dupa tratament.
 Este putin probabil ca aceasta metoda sa fie daunatoare, in cazul in care alte metode nu au reusit sa rezolve problemele de sanatate. Totusi, in cazul anumitor boli precum: cancer, fracturi, boli infectioase si neurologice, tratamentul chiropractic este contraindicat.

 
Material realizat de Nechita Claudiu

Comments

Popular posts from this blog

Epicondilita medială - o formă de tendinită?

Sindromul umăr-mână (Steinbrocker) - Cauze și tratament

Rolul kinetoterapiei in tratarea periartritei scapulo-humerale